Miksi palkkojen saaminen kestää?


Nopeimmillaan palkkojen tilitys sujuu silloin, kun työn tilaajayritys maksaa palkat suoraan palkansaajille. Koska yritys on itse maksaja, sen ei tarvitse odottaa työsuorituslaskua maksetuksi, vaan palkat voidaan maksaa periaatteessa vaikka työsuoritusta seuraavana päivänä. Käytännössähän näin ei ole, sillä useimmilla yrityksillä on yhdestä kahteen palkanmaksupäivää kuukaudessa.

PALKKA.EU -palkanmaksutoimintoja hoidetaan kahtena päivänä viikossa. Jos toimeksianto on annettu vaikkapa perjantaina ja palkanmaksutoimintojen päivä on tiistaina, on mennyt jo 4 päivää toimeksiannon lähettämisestä. Toimeksianto usein tulee vähintään muutama päivä keikan jälkeen, eli se yhteenlaskettuna ollaan reilun viikon päässä keikasta. Maksuaikaa on 10-14 vrk kohdeyrityksen suuruudesta riippuen. Ja JOS lasku maksetaan eräpäivänä (yleensä muutamasta päivästä jopa pariin viikkoon myöhässä, emme tiedä miksi), on aikaa kulunut n. 18-22 vrk. Ja kun taas palkanmaksutoimintojen päivä osuu vaikkapa kolmen päivän päähän laskun maksamisesta, on aikaa työsuorituksesta 19-25 vrk, siis noin 3 viikkoa. Ja jos lasku maksetaan myöhässä, ei ole mitenkään tavatonta, että palkanmaksu tapahtuu kuukauden kuluttua työsuorituksesta.

Maksamme palkat viimeistään neljän vuorokauden kuluessa laskunmaksusta. Edellytyksenä on tietenkin se, että kaikki tiedot ja verokortit on toimitettu siihen mennessä.
Poikkeuksia ovat mm. kesäloma-aika normaalisti heinäkuussa, sekä vuoden alku, jolloin päivitämme uudet työnantajakulutiedot, lomakkeet ja järjestelmät määräysten mukaisiksi.

Edellä on mainittu syyt normaalin palkanmaksun kestolle. Vastaamme viivästyksiä koskeviin kyselyihin, kun esiintymisestä on kulunut yli 30 vrk, eikä palkkoja ole vielä maksettu. Inhimillisiä erehdyksiä emme korvaa, muista syistä olemme yleensä antaneet hyvityksiä, mikäli viivästyksen syy on ollut PALKKA.EU -palvelun, eikä lukeudu edellä mainittuihin poikkeustapauksiin.


Ohessa aiheeseen liittyvä uutinen muutaman vuoden takaa:

19.11.2007
Tutkittua tietoa laskujen maksamisesta myöhässä
Vaikka suomalaisyritykset ovat keskimääräistä eurooppalaista yritystä ripeämpiä laskunmaksajia, viivästyy maksaminen suomalais-yritykseltäkin keskimäärin 7,3 päivää yli eräpäivän (euroopassa keskimäärin 14,5 päivää, julkisen sektorin myöhästyessä 24,2 päivää!). Luvut ilmenevät tuoreesta Intrum Justitia -konsernin maksutapatutkimuksesta.